VlinderSlag (reeds toe aan 4de druk!)
VlinderSlag is een uniek informatief spel rond het thema geweld en agressie voor jongeren van 9 tot 15 jaar. Een doelgroep bij wie het normen- en waardenbesef nog kan (bij)gestuurd worden. De spelers worden op een speelse en actief communicatieve manier geconfronteerd met verschillende soorten zichtbaar en onzichtbaar geweld, ze leren hoe het bespreekbaar te maken, hun gevoelens te verwoorden en ermee om te gaan.
Het spel werd in opdracht van vzw Zinloos Geweld ontwikkeld en geproduceerd door het pluralistische Centrum Informatieve Spelen vzw uit Leuven. Voor de financiering van de productie kreeg vzw Zinloos Geweld de steun van de Vlaamse overheid.


Test & lancering
Het spel werd in najaar 2006 in verschillende Vlaamse scholen succesvol uitgetest. De interesse vanuit het onderwijs is dan ook groot. Ook de stadsbesturen van Gent, Oostende en Mechelen -Chartersteden tegen geweld - hebben beslist om een pakket speldozen van ‘VlinderSlag’ aan te kopen en te schenken aan hun stedelijke scholen. Het spel richt zich naast scholen overigens ook naar volwassenenvorming en verenigingen.

Concept VlinderSlag
VlinderSlag biedt jongeren van 9 tot 15 jaar een speelse invalshoek om te praten over geweld, de aanleiding ervan en de gevoelens daarbij. Het spel laat hen van gedachten wisselen over geweld en in het bijzonder over de gevoelens die ze bij geweld ervaren. Het spel besteedt aandacht aan verschillende vormen van geweld: fysiek geweld, psychisch geweld, verbaal geweld… De kern van ‘VlinderSlag’ bestaat uit 15 tekeningen. Iedere tekening beeldt een situatie uit die in meer of mindere mate, of  misschien zelf helemaal niets, met geweld heeft te maken. De spelers krijgen de kans om hun gevoelens te uiten, om van gedachten te wisselen over de tekeningen die de spelbegeleider hen voorlegt. Om het gesprek te stimuleren en de spelers de afgebeelde situatie uit een andere invalshoek te laten bekijken, heeft de spelbegeleider per tekening een aantal vragen voor handen die hij aan de spelers kan stellen. Tussen de besprekingen in spelen de deelnemers een kort en eenvoudig kaartspel. ‘VlinderSlag’ wordt gespeeld met 3 tot 30 spelers en neemt 60 tot 90 minuten in beslag. Indien gewenst kan ‘VlinderSlag’ door een speltrainer van het C.I.S. (016/29.74.58) worden begeleid.

VlinderSlag-spel opgenomen in opvoed-kit van de stad Rotterdam
Mathilda Sinie studeerde in juni 2012 met glans af als maatschappelijk werker aan de Hogeschool Rotterdam. Haar eindwerk bestond uit het ontwikkelen van een opvoed-kit met hulpmiddelen voor de begeleiding van gezinnen bij huiselijk geweld, sexueel misbruik en scheiding. Eén van die hulpmiddelen is het VlinderSlagspel. Docenten en gedragsdeskundigen waren zo enthousiast over het spel dat het nu ook officieel wordt opgenomen in de opvoed-kit. Mathilda: "Dit handvat is cruciaal om zaken bespreekbaar te maken. De hulpverlening wordt allemaal te klinisch, dit is heel direct." We wensen Mathilda veel succes met haar carrière en zijn zelf uiteraard bijzonder trots dat ons spel zo'n vervolg krijgt.

Reacties op VlinderSlag
Leerkracht Koen De Pryck postte op 19/4/2012 volgend bericht via Facebook: "Ik heb gisteren VlinderSlag gespeeld met zes jongeren (tussen 15 en 18 jaar) die zich allen in een POS (problematische opvoedingssituatie) bevinden. Situaties met véél fysiek en verbaal geweld. De jongeren waren héél open en vertelden er op los." Het deed ons deugd Koen, om er eens open over te praten. Het deed deugd om eens gehoord te worden." Wel wel, lieve mensen, ook mij deed het deugd. Met dank aan Vzw Tegen Zinloos Geweld en VlinderSlag."

"Onlangs kochten wij bij u exemplaren van het Vlinderslagspel aan. Als directeur heb ik dit spel deze week zelf ingevoerd in onze 6de klas. Ik wil jullie bij deze toch eens laten weten dat dit een bijzonder geslaagd spel is. De kinderen hebben het zeer graag gespeeld. De wisselwerking tussen het spelelement met de speelkaarten en de situaties is zeer geslaagd. Ik was echt verrast door het positieve effect van dit spel. Een terechte proficiat van ons uit." (David Baudu, directeur gemeentescholen Grembergen en Appels)

"Wij hebben dit spel gespeeld tijdens onze projectweek en het is werkelijk een fantastisch spel. Ik wil er graag nog 3 extra bestellen." (Di-Paolo Bjorn, Maasmechelen)

"Via een collega heb ik onlangs het spel VlinderSlag ontvangen. Wij zijn zeer positief over de mogelijkheden die dit spel biedt om met jongeren in gesprek te gaan over pesten en geweld. Wij hebben in een klas waar sprake was van nogal wat pesterijen uw spel geprobeerd. De mentor van de klas was zo enthousiast dat andere collega's ook geïnteresseerd raken. Ik zou graag nog 4 spellen bestellen, zodat ik met meerdere groepen tegelijk kan werken." (Angela Suelmann, Pleincollege Sint-Joris te Eindhoven-Nederland)

Prijs
35€ exclusief verzendingskosten